Når du flytter hjemmefra

Er du lige flyttet hjemmefra, eller er du ved at flytte for dig selv for første gang?

Så er der en masse nyt, du skal forholde dig til. Skal du for eksempel bo til leje eller eje? Og hvad koster det egentlig at bo for sig selv?

Vi ved, hvad du skal være opmærksom på, og vi rådgiver dig gerne om valg af bolig. Og så sørger vi for, at du har tid og råd til alt det sjove i dit liv, når vi lægger dit budget, automatisk betaler dine regninger og giver dig gode råd om at spare penge.

Her på siden har vi samlet den information, du har brug for. Og så er du altid velkommen til at kontakte din lokale sparekasse eller rådgiver, hvis der er noget, du er i tvivl om. 

Vi har filialer over hele Sjælland, også i Hovedstaden, og på Fyn – så selvom du flytter til en anden by, kan du stadig kigge forbi en lokal afdeling.

Skal jeg leje eller eje?

Vi giver dig et nemt og hurtigt overblik over de forskellige typer af boliger, du kan vælge mellem, når du skal finde dit eget sted.

Og så er du selvfølgelig velkommen til at kontakte din lokale rådgiver, hvis du vil høre nærmere - eksempelvis om dine muligheder for at få et billigt lån til en bolig hos os.

Andelsbolig

Tab 1

Andelsbolig

Med en andelsbolig får du både fornemmelsen af at eje dit eget hjem, samtidig med at du indgår i et fællesskab, der deles om for eksempel udgifter til og udførelse af fælles vedligeholdelsesopgaver.

Er du interesseret i at købe andelsbolig skal du særligt være opmærksom på andelsprisen, den månedlige boligafgift og andelsforeningens økonomi og vedtægter. Udover prisen du betaler for din andel, skal du også betale en månedlig boligafgift/husleje, der dækker andelsboligforeningens udgifter til renter og afdrag på foreningens lån, administration, renovation, ejendomsskatter, vedligeholdelse med mere.

Køb ikke katten i sækken
Inden du køber en andelsbolig, hjælper din rådgiver dig med at sikre, at andelsforeningen har en sund økonomi, og at du ikke risikerer at komme i klemme, hvis andelsforeningen kommer i økonomiske problemer. Og så tilbyder vi dig et andelsboliglån, der er billigere end det, du får andre steder.

Lejebolig

Tab 1

Lejebolig

Er en lejebolig en god løsning for dig? Læs med nedenfor, og kontakt din lokale filial eller rådgiver, hvis du vil vide mere.

Som ung kan en lejebolig være en god idé, hvis du for eksempel ikke kan lægge 5 % i udbetaling til en ejer- eller andelsbolig, eller du endnu er usikker på, hvor du gerne vil bo. Du kan være heldig at finde en billig lejebolig - især uden for de større byer - og der er også mulighed for at søge boligsikring. 

Kan det betale sig?
Men selvom det kan virke attraktivt at bo til leje, skal du alligevel sikre dig, at du ikke blot ender med at smide penge ud af vinduet, du i stedet kunne have brugt på at betale af på et boliglån. 

Inden du flytter ind i en lejebolig, skal du nemlig betale et depositum (må højst svare til tre måneders leje), husleje på forskud (for højst tre måneder) og den første måneds husleje. En del af beløbet får du dog ofte igen, når du flytter.

Ofte kan det – især hvis lejeboligen ligger i København – ende med at være et større beløb, du skal betale. Derfor er det en god idé at tage en snak med din rådgiver om, hvorvidt det bedre kan betale sig at købe eksempelvis en andels- eller ejerbolig, hvis du har pengene og lysten til det.

Ansvar for vedligeholdelse
Inden du skriver under på en lejekontrakt, skal du også undersøge, hvem der har ansvar for eksempelvis vedligeholdelse af boligen. Ifølge lejeloven er lejer kun forpligtet til at vedligeholde boligens nøgler og låse, hvis der ikke står andet i kontrakten. Men ofte er lejer forpligtet til at sørge for at male lejemålet og vedligeholde hårde hvidevarer, gulve, vandhaner og eventuelt haven.

Ejerbolig

Tab 1

Ejerbolig

Vil du gerne eje din bolig, og er opsparingen i orden? Så er ejerboligen måske den rigtige løsning for dig.

Er du interesseret i en ejerbolig, skal du være opmærksom på, at du selv skal lægge 5 % af boligens pris i udbetaling. Så det er en god idé at begynde at spare op i god tid. Op til 80 % af værdien kan du finansiere med et realkreditlån og op til 15 % som et lån i sparekassen. Vi hjælper dig med at sammensætte det helt rigtige lån, der passer til dig og din økonomi. 

Køber du en ejerbolig, betaler du afdrag på lånet, fællesudgifter til ejerforeningen, ejendomsskat og ejendomsværdiskat. 

 

Forældrekøb

Tab 1

Forældrekøb

Tilbyder dine forældre at købe en bolig til dig, du kan leje, hjælper vi med finansieringen og giver gode råd om, hvordan I sikrer jer bedst muligt.

Ved forældrekøb betaler dine forældre alle udgifter forbundet med lån og vedligeholdelse af boligen, mens du betaler husleje til dine forældre.

Det skal I være opmærksomme på
Der er en række ting, I skal være opmærksomme på, inden du flytter ind i dine forældres bolig.

 • Undersøg, om ejendommen må lejes boligen ud – det kan I se i vedtægterne eller eventuelle servitutter.
   
 • Lav en formel lejekontrakt, der beskriver lejevilkårene. Alle udlejeboliger er omfattet af lejeloven, og hvis du vil søge boligtilskud, er det desuden et krav, at der er en lejekontakt.
   
 • Lav en skriftlig aftale om, at det er dig, der har retten til at blive boende i lejligheden, hvis du bor sammen med en ven/veninde eller kæreste. Efter to år i lejligheden har I nemlig begge lige meget ret til at blive boende – medmindre du har lavet en skriftlig aftale med dine forældre på forhånd.
   
 • Dine forældre skal betale skat af et eventuelt overskud af udlejningen, da udlejning af ejendom bliver betragtet som en selvstændig erhvervsvirksomhed.
   
 • Dine forældre kan ikke sætte huslejen fuldstændig, som de vil. Huslejenævnet har fastsat regler for fastsættelse af husleje. Hvis de sætter lejen for lav, kan de risikere at skulle betale skat af den forskel der er

 

Få overblik over din økonomi

Med få og enkelte redskaber kan din økonomi gå fra at virke uoverskuelig til mere eller mindre at passe sig selv. Kontakt din lokale sparekasse, hvis du vil have hjælp til at komme i gang med at bruge de forskellige digitale redskaber.

Mobilbank
Med vores app ”Mobilbank” kan du have sparekassen med på farten. Du kan blandt andet få overblik over din konto, overføre penge og betale regninger.

Læs mere om Mobilbank

Netbank
Med Netbank kan du klare din daglige økonomi hjemmefra. Betal regninger, tilmeld Betalingsservice, lav et budget, og få overblik over dit forbrug.

Læs mere om Netbank

Overfør, og modtag penge med MobilePay
Med MobilePay på din mobil kan du nemt og hurtigt overføre og modtage penge. Det er for eksempel smart, hvis du er i biografen med dine venner, og den ene af jer lægger penge ud. Du kan også betale i flere butikker med MobilePay. Har du ikke allerede MobilePay, kan du hente app'en gratis i App Store, Google Play eller Windows Phone Store.

Få overblik over din konto med BeskedService
Med BeskedService kan du for eksempel vælge at modtage en sms på en fast ugedag, når din konto når et bestemt beløb, eller hvis der bliver hævet eller indsat penge fra eller på din konto. Du kan også få besked, når der kommer en ny oversigt over din konto, eller du modtager en mail fra din rådgiver i Netbank. Vær opmærksom på, at ikke alle beskeder er gratis at modtage.

Tilmeld dig i Netbank.

Tilmeld dine regninger til Betalingsservice
Tilmelder du dine faste regninger til Betalingsservice, behøver du ikke være bange for at glemme at betale dem. Du tilmelder dine regninger til Betalingsservice i Netbank eller ved at kontakte din lokale filial.

Læs mere om vores digitale løsninger

Har du styr på udgifterne?

Når du får dit eget hjem og din egen økonomi, er der en række faste udgifter, der skal betales hver måned. Udover din husleje eller boligafgift skal du blandt andet være opmærksom på nedenstående faste udgifter i dit budget.

Forsikringer
Det er vigtigt, at du sørger for at have de rigtige forsikringer, der dækker, hvis uheldet skulle være. Du er en rigtig god idé at sørge for en ulykkesforsikring til dig selv, hvis du skulle komme til skade.

Med en indboforsikring er du dækket, hvis du får indbrud, eller der er noget, der går i stykker. Husk, at du er dækket af dine forældres indboforsikring til du fylder 21 år, hvis du bor alene eller på et kollegium. Bor du sammen med for eksempel en kæreste skal I selv tegne en indboforsikring, men I kan nøjes med at tegne en fælles. Vi kan hjælpe dig med at tegne de rigtige forsikringer. Kontakt os for at høre mere.

Licens
Hvis du ser tv eller bruger internettet skal du betale licens. Hvis ikke kan du risikere at få en bøde. Medielicens koster cirka 2.500 kr. om året. Læs mere og tilmeld dig licens på dr.dk/licens.

El, vand og varme
Du skal i gennemsnit regne med at skulle betale mindst 500 kr. om måneden til el, vand og varme. Det afhænger selvfølgelig helt af den bolig, du bor i. Men det er godt at huske på, at der kan ryge mange penge på denne konto, og at det derfor er en god at spare, hvor du kan.

A-kasse og fagforening
Hvis du har arbejde, bør du overveje at melde dig ind i en A-kasse og eventuelt også en fag-forening. A-kassen giver dig mulighed for at få arbejdsløshedsunderstøttelse, hvis du bliver arbejdsløs. Hvis du er studerende, er det en god idé allerede at melde dig ind nu. Mange fag-foreninger og a-kasser tilbyder gratis medlemskab frem til du er færdiguddannet.

Rådighedsberegner

Indtast dine månedlige indtægter (efter skat) og udgifter.

 • SU, løn og andre indtægter (efter skat)
 • Boligudgifter
 • Bil og transport
 • Forsikringer
 • Sport og fritid
 • Mad og drikke
 • Børn
 • Andre udgifter

Gode råd til dig, der flytter hjemmefra

Få mere tid og flere penge til alt det sjove i dit liv ved at følge nedenstående råd. Og husk, vi står klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for hjælp eller blot vil have et godt råd med på vejen.

 • Læg et budget
  Læg et budget, så du har overblik over dine indtægter og udgifter. Det kan du nemt gøre i Netbank, hvor dine indtægter og udgifter automatisk bliver trukket ind i budgettet. Vi hjælper dig også gerne med at komme i gang. Læs mere om Netbank.

 • Betalingsservice
  Tilmeld dine regninger til betalingsservice, så betaler vi dem automatisk for dig hver måned, og du undgår at få rykkere og gebyrer for glemte regninger. Du kan tilmelde dine regninger i Netbank eller ved at kontakte din rådgiver. Læs mere om Netbank.
     
 • Styr på udgifterne
  Tjek dit telefonabonnement og forskellige medlemskaber, så du sikrer dig, at du ikke betaler for mere, end du har brug for – eller noget, du slet ikke bruger.
    
 • Forsikringer
  Sørg for at have de rigtige forsikringer. Det kan blive dyrt, hvis der pludselig sker noget uventet. Og husk, du er dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du fylder 21 år – også selvom du ikke længere bor hjemme. Læs mere om forsikringer til dig under 30 år.
 • Søg boligtilskud
  Hvis du bor til leje og ikke har den store indkomst, kan du være berettiget til boligtilskud, og så er der penge at spare på din husleje. Læs mere og søg på www.borger.dk/boligstøtte.
   
 • Hent Mobilbank
  Mobilbank er en app til din mobil. Så får du nemt og hurtigt overblik over din økonomi – også når du er på farten. Du kan også tilmelde dig vores BeskedService, så oplyser vi dig løbende om hvor meget, der står på din konto. Læs mere om Mobilbank.
    
 • Spar op
  Måske lyder det lidt for fornuftigt, men det er en god idé at begynde at spare op i god tid, inden du flytter hjemmefra, så du har råd til møbler, køkkenudstyr og et eventuelt indskud til en lejlighed.